Teknoloji Eğlenceli Bi Şeydir

teyze_bilg

Kadınlar Makinesi

Kadınlar Makinesi, “kadınlar teknolojiden anlamaz” önyargısını kırmak, kadınların bilişime olan
ilgilerini arttırmak, bilişim ve teknolojiye hatta bu konularda soru sormaya karşı duydukları çekinceleri azaltmak ve teknoloji, matematik, bilim, mühendislik alanlarına katkıda bulunan kadınları tanıtarak kadınların da bu alanlarda gayet başarılı olduklarını aktarmak için kurulmuş bir topluluk.

Çeşitli disiplinlerden gelen kadınlarız. Konu özelikle teknoloji ve bilim olunca ne yazık ki kaba bir tavırla karşılaşıyoruz. Mecbur değilseniz (yani evde tadilat işlerini yapacak bir erkek yoksa) elinize bir kere bile tornavida değmeden büyümeniz çok olası. Tamir etmek erkeklerin, korumak kadınların işi gibi görülüyor. Hayatımızın neredeyse her yanında olan teknoloji ile de böyle bağ kuruyoruz. Belki komik gelecek ama bir metin belgesini yatay ya da dikey olarak kullanabilmek bile büyük sorun(!) olabiliyor. Kaldı ki bilgisayar söküp takmak, program yazmak, sistem kurmak.. bunlar çok daha büyük sorunlar oluyor. Bu sorulara verilen yanıtın niteliği ya da veriliş şekli sizin bir daha sormanızın önünü kesebiliyor. Eğer çevrenizde duyarlı bir erkek yoksa genelde böylesi sorulara üstten bakan, ‘bunu mu yapamadın’ şeklinde yanıtlar almanız çok olası! Biz öyle değiliz, öyle olmamaya çalışıyoruz en azından. Ne yapacağımızı da oraya gelenlerin ihtiyaçları üzerinden planlamak istiyoruz.

Kadınlar Makinesi bir kurs değil, Kadın matineleri gibi kadınların rahatça gülüp oynadıkları, rahat ettikleri yer. Rahatlıkla sorup, rahatlıkla ‘saçmalayabilecekleri’ bir yer yani en azından biz bir araya gelen kadınların istedikleri şey bu: Rahat rahat öğrenmek! Bir kursta öğrenebileceklerimizden daha çoğunu ortama hakim olan hava sayesinde hayatımızın içine alabiliyoruz

Kadınlar Makinesi henüz çok yeni bir oluşum aslında. İnsanlar bu topluluktan yeni yeni haberdar olmaya başladılar. İlk toplantımızı Ağustos’ta yapmıştık, bugüne kadar toplam üç toplantı gerçekleştirdik. Bu toplantılarda neler yaptığımızı ve neler yapacağımızı kısaca anlatalım.

İlk toplantımızda GNU/Linux ve özgür yazılım üzerine sohbet ettik, günlük hayattan örnekler vererek inceledik. Kadınlar Makinesi’nde hedefimiz insanları sıkmadan ve gereksiz teknik bilgilere boğmadan sohbet havasında toplantılar yapmak. O yüzden sıkıcı bir şekilde sunumu yapıp toplantıyı bitirmek yerine sohbet havasında tartışarak, herkesin konuya dahil olmasını sağlamayı amaçlıyoruz.

Toplantıları iki farklı türde yapmayı planlıyoruz. Mesela ilk hafta sunum yaptıysak diğer hafta teknik bir atölye yapacağız.

Aramızda teknolojiyle yeni yeni tanışmaya başlamış kadınlar da var, bilgisayar, yazılım ve teknolojiye uzun süredir gönül vermiş kadınlar da.

İkinci toplantımızda, bugüne kadar belki zamansızlıktan belki de gözleri korktuğu için teknolojiyle çok alakası olamamış arkadaşlarımızın bu konuda ne tür sıkıntılarla karşılaştıklarını belirlemeye çalıştık ve uzun zamandır teknolojiyle, bilgisayarlarla ve yazılımla iç içe olan üyelerimizin, hayatımızı kolaylaştırmak için teknik atölyeler düzenlemesine karar verdik.

Elbette ki ilk günden GNU/Linux kurmayı ya da kod yazmayı öğretmeye kalkarak gözünüzü yıldırmak niyetinde değiliz. Teknik derken, kadınların günlük hayatta bilgisayar kullanımlarını kolaylaştıracak ufak tefek bilgilerden bahsediyoruz. Mesela laptop fanı temizlemek, kasanın içindeki donanımları tanımak, gizliliğimizi korumayı sağlamak, anti-virüs yazılımı yüklemeyi ve torrent kullanmayı öğrenmek gibi pratik bilgiler bunlar. Yani anlayacağınız bebek adımlarıyla ilerlemeyi düşünüyoruz. Buna bir nevi teknolojiye giriş ya da “Teknoloji 101” diyebiliriz. Temelleri sağlam atacak olursak, üzerine inşa etttiğimiz bina da sağlam olacaktır. Temel dersleri geçtikten sonra ise talepler doğrultusunda “GNU/Linux nasıl kurulur”, “Wordpress ile nasıl web sitesi yapılır” gibi daha ileri seviye bilgi gerektirecek konulara geçmeyi hedefliyoruz.

Sunum kısmına gelecek olursak; burda öncelikle ufak bir bilgi paylaşmak istiyoruz. Toronto Üniversitesi Psikoloji Bölümü hocalarından Penolope Lockwood’un yaptığı bir çalışmaya göre “Kadınlar rol modellere, erkeklerden daha fazla ihtiyaç duymaktalarmış”. Bunun sebebi, kadınların başarılı kadın örneklerini gördükleri zaman, gelenekselleşmiş cinsiyet bariyerlerini yıkabileceklerini ve kendilerinin de büyük başarılara imza atabileceklerini farketmeleriymiş.

Biz de buradan yola çıkarak bilgisayar kullanımı haricinde, teknoloji, bilim, matematik ve mühendislik dallarına katkıları olan kadınları tanıtan sunumlar da hazırlamaya karar verdik.

Mesela son toplantımızda, tarihteki ilk bilgisayar programını yazan Ada Lovelace’ın hayatıyla ilgili bir sunum gerçekleştirdik. Ada Lovelace ilk bilgisayar programını, teknolojiyle iç içe olduğumuz günümüz dünyasında değil, kadınların mühendislik ya da bilimle ilgili fikir dahi yürütmesine fırsat verilmeyen sadece iyi bir anne ve iyi bir eş olmalarına önem verilen 1800’lerde yazmıştı. Elbette bu hepimizi çok etkiledi ve sanıyorum ki hepimizi bir parça olsun gaza getirdi.

Daha sonrasında yeni sunumlar için araştırma yaparken yukarıda bahsettiğimiz dallara katkıda bulunan çok ilginç kadınlara denk geldik. Mesela günümüzde kullandığımız Wi-Fi ve Bluetooth teknolojilerini ilk bulanın ünlü Hollywood yıldızı Hedy Lamarr olduğunu öğrenmek bizi oldukça şaşırttı. İnanın bu örnekler hiç de az değil. Bu da aslında kadınların teknolojiye ve bilime olan katkılarının azımsanamayacak ölçüde olduğunu gösteriyor.

Maalesef 21. yüzyılda olduğumuz halde erkeklerin kadınlara hatta kadınların kendilerine olan önyargıları hala değişmedi. İnternette, kültür ve eğitim seviyesi Türkiye geneline göre oldukça yüksek olan mecralarda dahi, kadınlar alay konusu olabiliyor. “Torrent kullanabilen kız varmış” türünde ve seviyesinde espiriler yapılıyor.

Bizler artık bu önyargıların değişme zamanının geldiğini düşünüyoruz. Kadınların zeka açısından erkeklerden asla geri olmadıklarını (hatta daha da ileri olduklarını :P), sadece teknolojiye (belki de toplum yapıları sebebiyle) yeterince ilgiyi gösteremediklerinin bilincindeyiz. (Marilyn Monroe’nun IQ’sunun 168 olduğunu biliyor muydunuz?)

Kadınlar Makinesi olarak bir başka hedefimiz de diğer kadın gruplarıyla ortak çalışmalar yaparak kadınlara karşı olan önyargıları bir parça da olsa azaltmak ve teknoloji dünyasında hakettikleri yerlere gelebilmelerinin önünü açmak olacaktır.

Yakında blogumuz yayın aşamasına geçecek. Oradan toplantılarımıza ait notları okuyabilir, yapılan sunumları indirebilirsiniz. Ayrıca Facebook ve Twitter hesaplarımızdan etkinlik duyurularımızı takip edebilirsiniz.

En yakın zamanda sizleri de aramızda görmek dileğiyle.

Adreslerimiz:

http://www.facebook.com/kadinlarmakinesi

https://twitter.com/kadinlarmakines

Share Button